Belangrijk nieuws over de toekomst van de projecten in Brazilië

Deel dit bericht

Zoals je in de nieuwsbrief hebt kunnen lezen, zijn wij als bestuur afgelopen maand afgereisd naar Brazilië. Tijdens deze door ons privé bekostigde reis hebben we de heropening van de semi-internaten van dichtbij meegemaakt. Hier hebben we kunnen zien hoe betekenisvol en belangrijk het werk van Stichting OSFA is. Dit zou niet mogelijk zijn zonder onze donateurs. Bovendien hebben wij belangrijke en goede gesprekken gevoerd met het bestuur van de OSFA over de toekomst van de projecten in Brazilië. Onderaan dit bericht vindt je een link naar een interview dat wij met de leiding van de OSFA hebben afgenomen. Hierin vertelt de leiding van de OSFA over de huidige situatie in Brazilië.

In de afgelopen twee jaar is de OSFA voor een aantal grote financiële uitdagingen komen te staan. Zo wordt wet- en regelgeving in Brazilië steeds strenger, waardoor er grote investeringen moeten worden gedaan in de gebouwen. Daarnaast hebben mondiale ontwikkelingen ook in Brazilië voor een enorme inflatie gezorgd. Al met al een situatie die vraagt om het maken van een zorgvuldige financiële planning. We zijn daarom blij dat we als Care for Brazil al een aantal jaar een gelijkblijvend bedrag aan de OSFA kunnen overmaken. Dit is vooral mogelijk gemaakt doordat we flink in de kosten hebben gesneden.

Mede door het afhaken van een aantal grote sponsoren, is onze financiële bijdrage helaas niet toereikend gebleken voor een gezonde financiële huishouding van zes projecten. Vanwege de hoge kosten en noodzakelijke investeringen die in het verschiet liggen, heeft de OSFA een toekomstplan over de reorganisatie van het werk/ de projecten aan ons gepresenteerd. Onderdeel van dit plan is het openhouden van de projecten in Labréa, São João del Rei en São Gonçalo. De maatschappelijke impact van de projecten is hier dusdanig hoog, dat er is besloten om extra in deze projecten te investeren. Dit heeft echter wel gevolgen voor de drie andere projecten.

Barbacena: in Barbacena zijn de gebouwen dusdanig verouderd dat een sluiting onvermijdelijk is. De investeringen die nodig zijn om de gebouwen aan alle wettelijke eisen te laten voldoen zijn simpelweg te hoog. De situatie in de stad Barbacena is gelukkig wel zo dat er meerdere vergelijkbare projecten zoals die van de OSFA zijn. Hierdoor valt de opvang van de kinderen niet volledig weg. Bovendien zal een deel van het personeel tijdelijk overgeplaatst worden naar São João del Rei, waar vervolgens ook voor hen naar een passende oplossing wordt gezocht.

Ritápolis: in Ritápolis heeft de lokale overheid in overleg met de OSFA het werk financieel voor in ieder geval 1 jaar overgenomen. Wij zijn erg blij met deze oplossing, omdat de OSFA zo in staat is om kosten te besparen, en de situatie voor de kinderen en begeleiding hetzelfde blijft.

Santa Cruz: In Santa Cruz is het werk tijdelijk neergelegd. Dit betekent dat er per 1 maart 2023 geen kinderen worden opgevangen. Net als in Barbacena zijn er gelukkig wel alternatieve opvanglocaties voor de kinderen. Daarnaast is de OSFA voornemens om deze locatie op termijn te heropenen. De doorstart van deze locatie is erg belangrijk, omdat de opvang en de nabijgelegen kerk een belangrijke rol vervullen voor de OSFA.

Als bestuur van Care for Brazil erkennen wij dat bovenstaande beslissingen aangrijpend zijn. Het is echter onze topprioriteit om de continuïteit en duurzaamheid van de projecten te garanderen. Door bovenstaande wijzigingen blijven de projecten levensvatbaar en toekomstbestendig. De impact op de begeleiding en kinderen is gelukkig gering. Bovendien zijn er plannen gemaakt om in de toekomst weer op te schalen. Op korte termijn wordt dit zelfs al in gang gezet voor de overige drie projecten. Zo gaat het werk in Labréa, São João del Rei en São Gonçalo onverminderd door. Sterker nog, de OSFA is door de financiële herstructurering in staat om meer in deze drie projecten te investeren. Zo zullen er in 2023 meer kinderen worden opgevangen dan in de afgelopen jaren het geval was.  

Tot slot, zijn we als bestuur van Stichting Care for Brazil de afgelopen tijd hard aan de slag gegaan met het opstellen van een groeiplan. Het doel hiervan is om de OSFA van voldoende financiële middelen te voorzien om zo de benodigde investeringen in de projecten te kunnen doen. Als onderdeel van dit groeiplan zullen we ons ook op bedrijven gaan richten. Ben je of ken je iemand, die hierin geïnteresseerd is? Neem dan contact op met ons, zodat we een vrijblijvend belletje in kunnen plannen waarin we de mogelijkheden verder zullen toelichten.

Gods rijke zegen gewenst!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alles wat we doen.

Ontdek meer verhalen

Scroll naar boven

Benieuwd naar onze aangrijpende & mooie verhalen?

Wij houden je op de hoogte van onze missie in de armste gebieden van Brazilië